Home ›  Nieuws › Nieuwsartikel

NIEUWSBRIEF mei 2017

woensdag 31 mei 2017

 
 

Nieuwsbrief mei 2017

 
   

Beste lezers,

Graag stellen wij u hierbij voor aan onze nieuwe bestuursvoorzitter Els van Eijck van Heslinga. Zij is Bert Lever per 1 mei 2017 opgevolgd. Per 1 mei trad ook Lucky Belder toe als bestuurslid en voegden Harry de Bles en Els Jacobs zich bij de registratiecommissie. Zie hier voor een overzicht van alle betrokkenen bij Museumregister Nederland, inclusief de per 1 mei 2017 opgevolgde leden.

Hoewel er gelukkig nog nooit sprake is geweest van onoplosbare discussies over het behalen/behouden van registraties, is voor de behandeling van eventuele bezwaren op dit terrein een bezwaarcommissie ingesteld. Om die reden is ook het reglement museumregistratie geactualiseerd.

Via deze nieuwsbrief informeren wij u ook graag over de eerste beschermwaardigheidstoetsing op grond van de LAMO.

Graag wensen wij iedereen een mooie zomerperiode met veel museumbezoeken.

Museumregister Nederland

 

Bestuurswisselingen per 1 mei 2017

 

Per 1 mei moesten we afscheid nemen van bestuursvoorzitter Bert Lever, vicevoorzitter en penningmeester Marco de Niet en algemeen bestuurslid Heleen Buijs. Zij hebben alle drie ruim zes jaar (de maximale zittingstermijn) deel uitgemaakt van het bestuur. In die periode is er veel veranderd en verbeterd, waaronder de ingrijpende wijziging van het toetsingskader en werkwijze bij toetsingen per 2015. Veel lof voor hun grote inzet en dank voor de prettige samenwerking.

Vanaf 1 mei ziet het bestuur er als volgt uit.

 
 

Van links naar rechts: mw. Els van Eijck van Heslinga, voorzitter; dhr. Marco Grob, penningmeester; mw. Marjan Ruiter, algemeen bestuurslid; mw. Mirjam Pragt, algemeen bestuurslid; mw. Lucky Belder, algemeen bestuurslid.

Lees meer.

 

Bezwaarcommissie

Gelukkig zijn er tot nu geen onoplosbare discussies omtrent verkrijgen van of het behouden van registratie. Er is in geval van eventuele disputen op dit terrein in 2017 een bezwaarcommissie ingesteld.  Deze bezwaarcommissie bestaat uit voorzitter Ton Hol, Frank van Vree en John Mackenzie Owen.

Lees meer.

 

Beschermwaardigheidstoetsingen

In de eerste helft van 2017 heeft de toetsingscommissie beschermwaardigheid (TCB) de eerste beschermwaardigheidstoetsing op grond van de LAMO uitgevoerd. Dit betrof een toetsing m.b.t. circa 1100 objecten uit de collectie van voormalig museum Nusantara. Tevens heeft de TCB in deze periode een beschermwaardigheidstoetsing op grond van de Erfgoedwet uitgevoerd.

Lees meer.

 

 

Ingrijpende wijzigingen in omstandigheden: Musea met een vermelding in het Museumregister dienen ingrijpende wijzigingen in hun situatie (of dreiging daartoe) binnen één maand te melden aan het bestuur (via e-mail/ post).

Meld u aan voor onze online nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

28283 keer bekeken